Τρωκτικά

Τα τρωκτικά, εκτός από ελάχιστα είδη (κάστορας, καπιμπάρα) έχουν μέγεθος μέτριο ως μικρό. Το οδοντικό τους σύστημα δεν έχει κυνόδοντες, αλλά διαθέτουν ένα ζεύγος κοπτήρων στο μπροστινό μέρος των σαγονιών τους. Οι κοπτήρες αυτοί αναπτύσσονται ασταμάτητα, αλλά και φθείρονται συνεχώς. Για να φθείρονται τα δόντια όσο πρέπει, τα τρωκτικά ροκανίζουν συνέχεια όχι μόνο την τροφή τους, αλλά και όλες τις ζωικές, φυτικές και ανόργανες ύλες. Τα τρωκτικά έχουν σε μεγάλο βαθμό αναπτυγμένο το ένστικτο της κατοικίας. Τα περισσότερα σκάβουν το έδαφος για να κατοικήσουν και να αποθηκεύσουν την τροφή τους. Στην αρχή του χειμώνα, οι αποθήκες τους ξεχειλίζουν από σπόρους, καρπούς και ρίζες. Συχνά οι κατοικίες τους είναι αριστοτεχνικά φτιαγμένες. Έχουν απεριόριστη όρεξη και τρώνε αδιάκοπα. Χαρακτηριστική είναι η γονιμότητα των τρωκτικών. Τα θηλυκά εγκυμονούν πολλές φορές μέσα σ’ ένα χρόνο και γεννούν πολλά μικρά. Πολλαπλασιάζονται με τόση αφθονία, που αν δεν υπήρχαν μέσα για την εξόντωσή τους θα μπορούσαν να καταστρέψουν εντελώς τις γεωργικές καλλιέργειες. Γι’ αυτό κάποια είδη, όπως τα ποντίκια, θεωρούνται βλαβερά. Άλλα όμως, όπως οι κάστορες, επηρεάζουν θετικά το οικοσύστημα ποταμών και λιμνών με τα φράγματα που κατασκευάζουν.

Το ποντίκι στη ζωολογία αναφέρεται σε ένα μικρό ζώο της κλάσης των θηλαστικών, και της τάξης των τρωκτικών. Είναι το πιο γνωστό και το πιο διαδεδομένο τρωκτικό στον κόσμο. Είναι δραστήριο κατά το λυκόφως και τη νύχτα, παμφάγο, αρχίζει να αναζητά την τροφή του μόλις πέσει το σκοτάδι. Ζει δυόμιση χρόνια περίπου και είναι πολύ γόνιμο. Ζευγαρώνει όλο το χρόνο και το θηλυκό γεννά 4 έως 8 φορές το χρόνο, από 7 έως 10 μικρά κάθε φορά. Τα ποντικάκια μπορούν να έχουν τα δικά τους μικρά μόλις φτάσουν σε ηλικία 2 μηνών. Τα ποντίκια έχουν πολλούς εχθρούς, όπως τη γάτα, τα φίδια και την κουκουβάγια που περιορίζουν τους πληθυσμούς τους.

Το ποντίκι (Mus musculus) είναι το μικρό οικιακό της τάξης Rodentia ,με χαρακτηριστικά να έχει ένα μυτερό ρύγχος, μικρά στρογγυλεμένα αυτιά, και μια μεγάλη γυμνή ή σχεδόν άτριχη ουρά. Είναι ένα από τα πιο πολυάριθμα είδη του γένους Mus και ζει κυρίως σε σχέση με τον άνθρωπο. Έχει εξημερωθεί ως κατοικίδιο ζώο και ως εργαστηριακό ποντίκι, που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς οργανισμούς μοντέλο στην βιολογία και την ιατρική. Είναι μακράν το συνηθέστερο γενετικά τροποποιημένα ζώο για επιστημονική έρευνα.

Τα ποντίκια έχουν μήκος σώματος των ενηλίκων (μύτη-στη βάση της ουράς) από 7,5-10 cm και μήκος ουράς 5-10 cm. Το βάρος είναι τυπικά 10-25 gr. Έχουν κοντό τρίχωμα ή και καθόλου. Τα αυτιά και η ουρά έχουν λίγο τρίχωμα. Ωστόσο, τα ζώα που ζουν σε άγρια κατάσταση δεν αναπαράγονται στο πιο κρύους μήνες, ακόμα κι αν δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

Τα ποντίκια ζουν συνήθως λιγότερο από ένα χρόνο στην άγρια φύση, λόγω του υψηλού επιπέδου της θήρευσης και της έκθεσης σε αντίξοες συνθήκες. Σε προστατευμένο περιβάλλον συχνά ζουν δύο με τρία χρόνια.

Ο αρουραίος είναι θηλαστικό ζώο που ανήκει στην τάξη των τρωκτικών. Μοιάζει εξωτερικά με τον ποντικό, από τον οποίο ξεχωρίζει όμως εύκολα λόγου του μεγαλύτερου μεγέθους του. Έχει κυλινδρικό σώμα, κοντό και χοντρό ρύγχος, μικρά αυτιά, μακριά ουρά με αραιό τρίχωμα.

Οι αρουραίοι γεννούν 6 – 8 φορές το χρόνο από 4 – 6 μικρά. Τα είδη του γένους αρουραίος είναι περίπου 400, διασκορπισμένα στην Ευρώπη, στην Ασία και στο βόρειο τμήμα της αμερικανικής ηπείρου.

Αγροτικός αρουραίος: τρέφεται κυρίως με φυτά και προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες,

Χερσόβιος αρουραίος: είναι γνωστός και σαν αρουραίος ο αμφίβιος και αυτό γιατί του αρέσει να ζει κοντά σε τέλματα.

Κατοικίδιος αρουραίος: Από τα τέλη του 19ου αιώνα, ο κοινός καστανός αρουραίος (Rattus norvegicus – Αρουραίος ο νορβηγικός) άρχισε να εκτρέφεται ως ζώο συντροφιάς. Η συμπεριφορά του κατοικίδιου αρουραίου διαφέρει σε αρκετά σημεία από τον άγριο Rattus norvegicus. Οι πρώτοι αντιδρούν σε μικρότερο βαθμό στους θορύβους και το φως, είναι λιγότερο διστακτικοί στην επιλογή της τροφής τους και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (συνήθως 2 με 2,5 χρόνια). Αυτό οφείλεται στις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, την έλλειψη θηρευτών, και την διαθεσιμότητα τροφής και νερού. Επίσης, μια άλλη αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των εξημερωμένων και άγριων αρουραίων είναι η στάση τους προς τον άνθρωπο. Παρότι είναι στην φύση του αρουραίου να αποφεύγει τον άνθρωπο, όπως οποιοδήποτε μεγαλύτερο ζώο, ο ήμερος αρουραίος είναι ικανός να αναπτύξει σχέσεις μαζί του. Κοινή προκατάληψη σχετικά με τους κατοικίδιους αρουραίους είναι πως μεταφέρουν ασθένειες στον άνθρωπο. Παρότι σχετίζονται με την εξάπλωση της πανώλης, λόγω των παράσιτων που μετέφεραν, είναι γνωστό πως ο οικόσιτος αρουραίος δεν μεταφέρει καμία ασθένεια μεταδοτική στον άνθρωπο, εκτός και αν έρθει σε επαφή μαζί του. Στην πραγματικότητα, είναι τόσο ασφαλής όσο και τα υπόλοιπα κατοικίδια ζώα, όπως ο σκύλος και η γάτα.

Οι αρουραίοι θεωρούνται ευφυή όντα και για τον λόγο αυτό έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί σε πάμπολλα επιστημονικά πειράματα σχετικά με την ψυχολογία, τις επιδράσεις ναρκωτικών ουσιών κ.ά. Λόγω της φύσης τους ως θηρευτών αλλά και θηραμάτων, είναι ζώα ευπροσάρμοστα, με καλή μνήμη και εκμάθηση.

Ο μαύρος αρουραίος (Rattus rattus) είναι τρωκτικό του γένους Rattus (αρουραίοι) στην υποοικογένεια Murinae.

Ένας τυπικός ενήλικας αρουραίος είναι μαύρος, 32,4 έως 46,4 cm, συμπεριλαμβανομένου 17-25 cm ουράς, και ζυγίζει 110-340 γρ. Παρά το όνομα, ο μαύρο αρουραίος παρουσιάζεται με διάφορα χρώματα. Οι μαύροι αρουραίοι είναι ελαστικές φορείς για πολλές ασθένειες λόγω της ικανότητάς τους να κατέχουν τόσες πολλές εστίες μολυσματικών βακτηρίων στο αίμα τους Οι αρουραίοι έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στην εξάπλωση βακτηρίων, όπως Yersinia pestis , η οποία είναι υπεύθυνη για την ιουστινιάνειος πανούκλα και βουβωνική πανώλη. Οι μαύροι αρουραίοι θεωρούνται παμφάγα και τρώνε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων, φρούτων, μίσχους, φύλλα, μύκητες, και μια ποικιλία των ασπόνδυλων και σπονδυλωτών. Τρώνε περίπου 15 γραμμάρια την ημέρα και πίνουν περίπου 15 κυβικά εκατοστά.

Η λύση στο πρόβλημά σας δεν αφορά μόνο τη παρούσα κατάσταση. Σας απαλλάσσουμε από τα ανεπιθύμητα τρωκτικά και αποτρέπουμε τις μελλοντικές επισκέψεις τους μετατρέποντας τον χώρο σας σε ελεγχόμενο και θωρακισμένο.