- Έχει θεσπιστεί ειδική άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους βάση της αριθ. 152347/3807/11.5.81 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 309/Β/29.5.81) και κάθε σχετικής συμπλήρωσης ή τροποποίησής της, η οποία εκδίδεται από το ΥΑΑΤ και χορηγείται σε ειδικούς επιστήμονες. Για να δείτε την άδεια μας πατήστε εδώ.
- Σύμφωνα με τον κανονισμό 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αναφέρετε ως «μόλυνση» η παρουσία ή η εισαγωγή πηγών κινδύνου.
Στον ίδιο κανονισμό αναφέρονται τα προαπαιτούμενα όσο αφορά την Ανάλυση Κινδύνων και τα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου ( Hazard Analysis & Critical Control Point )
Συγκεκριμένα οι αρχές του HACCP αναφέρουν:
α) να εντοπίζονται οι τυχόν πηγές κινδύνου οι οποίες πρέπει να προληφθούν, να εξαλειφθούν ή να μειωθούν σε αποδεκτά επίπεδα
β) να εντοπίζονται τα κρίσιμα σημεία ελέγχου στο ή στα στάδια στα οποία ο έλεγχος είναι ουσιαστικής σημασίας για την πρόληψη ή την εξάλειψη μιας πηγής κινδύνου ή τη μείωσή της σε αποδεκτά επίπεδα
γ) να καθορίζονται κρίσιμα όρια στα κρίσιμα σημεία ελέγχου, με τα οποία χωρίζεται το αποδεκτό από το μη αποδεκτό όσον αφορά την πρόληψη, την εξάλειψη ή τη μείωση των εντοπιζόμενων πηγών κινδύνου
δ)να καθορίζονται και να εφαρμόζονται αποτελεσματικές διαδικασίες παρακολούθησης στα κρίσιμα σημεία ελέγχου
ε) να καθορίζονται τα διορθωτικά μέτρα όταν διαπιστώνεται κατά την παρακολούθηση ότι ένα κρίσιμο σημείο ελέγχου δεν βρίσκεται υπό έλεγχο
στ) να καθορίζονται διαδικασίες, οι οποίες διεξάγονται τακτικά, για να επαληθεύεται ότι τα μέτρα που αναφέρονται στα στοιχεία α) έως ε) λειτουργούν αποτελεσματικά
ζ) να καταρτίζονται έγγραφα και φάκελοι ανάλογα με τη φύση και το μέγεθος της επιχείρησης τροφίμων, ώστε να αποδεικνύεται η ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων που αναφέρονται στα στοιχεία
Τέλος ο κανονισμός 852/2004 αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων τροφίμων πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα, ανάλογα με την περίπτωση, ώστε στο μέτρο του δυνατού να προλαμβάνεται η μόλυνση από ζώα και επιβλαβείς οργανισμούς.
- Σύμφωνα με τους οδηγούς υγιεινής που έχουν εκδοθεί από τον ΕΦΕΤ αναφέρετε σε θέματα συμμόρφωσης με τη νομοθεσία ότι πρέπει να θεσπιστούν επαρκείς διαδικασίες σε μια επιχείρηση για να διασφαλιστεί ότι ελέγχονται τα έντομα και τα άλλα επιβλαβή ζώα ή πτηνά.
Τα έντομα και τα τρωκτικά μεταφέρουν μεγάλο αριθμό παθογόνων μικροοργανισμών, καταστρέφουν τα τρόφιμα και τα υλικά συσκευασία τους, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων και είναι δείκτες της τήρησης κακών συνθηκών υγιεινής από την επιχείρηση.
Σε κάθε επιχείρηση θα πρέπει να προβλέπεται ο έλεγχος των εντόμων, αρουραίων, ποντικιών και πουλιών. Για τον έλεγχο τους θα πρέπει οι επιχειρήσεις να φροντίζουν :
• Τον περιορισμό της εισόδου εντόμων και τρωκτικών στην επιχείρηση
• Την τοποθέτηση ηλεκτρικών παγίδων για έντομα
• Τις τακτικές επιθεωρήσεις ειδικών συμβούλων
• Τη χρήση εγκεκριμένων εντομοκτόνων
Συνιστάται η καταπολέμηση να γίνεται με ειδικά συνεργεία και για τις εργασίες να τηρείται ανάλογο αρχείο.
Τέλος επισημαίνουμε σύμφωνα με την υγειονομική διάταξη με αρ. Υ1γ.Γ.Π/οικ. 96967 και θέμα Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών σχετικά με τα αρχεία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων πρέπει να τηρούνται τα κατάλληλα αρχεία τεκμηρίωσης διαδικασιών, σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού 852/2004 (αρχές του HACCP), ανάλογα με τη φύση και το μέγεθος της επιχείρησης.