Καποδιστρίου 42, 104 32, Αθήνα
Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00 έως 17:00
Online Ραντεβού
Καποδιστρίου 42, 104 32, Αθήνα
Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00 έως 17:00

Κατσαρίδες

Υπηρεσίες Απεντόμωσης Κατσαρίδας

Οι κατσαρίδες είναι πρωτόγονα έντομα που διαβιούν σε τροπικές περιοχές και μόνο το 1% αυτών παρουσιάζουν κάποιο αστικό υγειονομικό ενδιαφέρον. Είναι έντομα της τάξης των Βλαττοειδών. Υπάρχουν περίπου 3.500 διαφορετικά είδη κατσαρίδων ανά τον κόσμο. Στη Ευρώπη αναφέρονται 150 είδη ενώ στην Ελλάδα 20.

Είδη Κατσαρίδας

  • Blattella germanica
  • Loboptera decipiens decipiens
  • Capraiellus tamaninii
  • 4 είδη του γένους Ectobius
  • 9 είδη του γένους Phyllodromica
  • Supella longipalpa
  • Blatta orientalis
  • Polyphaga aegyptiaca
  • Psammoblatta curtipennis
  • Psammoblatta livida

Χαρακτηριστικά

Το χρώμα τους ποικίλει από ωχρό καστανό μέχρι μαύρο, με ή χωρίς στίγματα. Είναι αποτέλεσμα φυσικά και των μεταλλάξεων που συμβαίνουν στο έντομο ανάλογα της περιοχής όπου διαβιώνει. Το μέγεθος διαφέρει κατά είδος. Στο κεφάλι υπάρχουν δυο μακριές νηματοειδείς κεραίες οι οποίες ξεπερνούν το μήκος του σώματος. Τρέχουν γρήγορα λόγω των αρθρώσεων των ποδιών, και σε μερικά είδη συναντούμε ειδίκευση των ποδιών στο σκάψιμο. Έχουν μπροστινά και πίσω πτερύγια ή είναι άπτερα.

Διαβίωση

Κατά κανόνα οι κατσαρίδες ζουν στο έδαφος, στα οργανικά κατάλοιπα. Υπάρχουν όμως και είδη στο φύλλωμα χαμηλών φυτών και δενδρόβια είδη που βοηθούν στην επικονίαση ανθών. Αναφέρονται και είδη που ζουν κοντά στο νερό και είδη τα οποία αντέχουν την ξηρασία. Μερικά είδη ζουν στις φωλιές άλλων ζώων. Κυρίως προτιμούν την ύπαρξη νερού και γενικά χρησιμοποιούν ομαδικά τα κατάλληλα καταφύγια κοντά σε πηγές τροφής.
Θεωρούνται παμφάγες, αλλά προτιμούν άμυλο και ζαχαρούχες τροφές και οργανικές ουσίες σε αποσύνθεση. Μερικά είδη μπορούν να επιβιώνουν σε μακρές περιόδους χωρίς τροφή και νερό.

Ιδιότητες

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα έντομα αυτά έχουν την ιδιότητα να είναι πιο ανθεκτικά όταν διαβιούν σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.
Η γεωγραφική τους εξάπλωση είναι παγκόσμια, με εξαίρεση τις περιοχές των πόλων και των υψομέτρων πάνω από τα 2.000 μέτρα, αν και παρατηρήθηκε πληθυσμός σε ύψος 5.639 μέτρων. Μερικά είδη είναι ενδημικά, άλλα ιδιαίτερα τα είδη που συμβιώνουν με τον άνθρωπο παριστάνουν παγκόσμια εξάπλωση, γεγονός που εκφράζεται και στο όνομα «περιπλανητής» του γένους Periplaneta.
Πολλοί οργανισμοί τρέφονται από κατσαρίδες. Όλα τα είδη προσπαθούν να ξεφύγουν τρέχοντας ή πετώντας, ενώ μερικά σφίγγονται τόσο κοντά στο έδαφος, ώστε ο εχθρός να μην φτάνει την ευπρόσβλητη κάτω πλευρά του σώματος. Πολλά είδη διαθέτουν αδένες, οι οποίοι εκκρίνουν απωθητικές ουσίες.
Στις δυτικές χώρες, ο όρος «κατσαρίδα» συνήθως συνδέεται με ανθυγιεινές καταστάσεις. Αυτό όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί οι ανθυγιεινές συνθήκες να ευνοούν την ανάπτυξή τους αλλά η προσβολή από αυτές δεν πρέπει να συγχέεται με την καθαριότητα του χώρου.
Σε άλλες κοινωνίες οι κατσαρίδες αποτελούν μέρος ανθρώπινης τροφής και χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα στις επιστήμες.

Κίνδυνος

Σπουδαίος ρόλος των κατσαρίδων είναι πως μπορούν να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Μερικά είδη ζουν σε σπίτια και είναι πιθανοί φορείς ασθενειών. Την ημέρα κρύβονται πίσω από αντικείμενα ή μεταξύ επίπλων και τοίχων, σε ρωγμές μεταξύ τούβλων, κάτω από παλιές ταπετσαρίες, στις σωλήνες αποχέτευσης κ.λ.π. Αλλοιώνουν τα τρόφιμα και μπορούν να διαδίδουν παθογόνους οργανισμούς. Μπορούν να προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Η καταπολέμησή τους από τον άνθρωπο γίνεται συνήθως με τη χρήση εντομοκτόνων, ωστόσο συχνά αναπτύσσουν ανθεκτικότητα ενάντια στα χημικά.

Απεντόμωση Τώρα
Παθογόνοι Οργανισμοί
Εντομοκτόνα
Αλλοίωση Τροφίμων
Αλλεργικές Αντιδράσεις
Φορείς Ασθενειών

Μπορούν να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία

Ζητήστε Προσφορά