Κοριοί: βρίσκονται σε στρώματα, ρούχα, έπιπλα, προκαλούν φαγούρα, κοκκινίλες, αλλεργίες

Οι κοριοί έρχονται συνήθως στο χώρο μας μέσω ταξιδιωτών, καθώς μεταφέρονται κυρίως με τις αποσκευές, τα ρούχα, τα υφάσματα.

Τι γνωρίζουμε για τους κοριούς;

 • Είναι νυκτόβιο έντομο, μετακινείται γρήγορα και δραστηριοποιείται τη νύκτα όταν τα θύματά του κοιμούνται ενώ την ημέρα κρύβεται σε στρώματα, κρεβάτια, ξύλινα έπιπλα, πίνακες, φθαρμένες ταπετσαρίες, σχισμές, ρωγμές τοίχων και πατώματος.
 • Τρέφεται αποκλειστικά με αίμα (αιμομυζητικό έντομο). Μυζά συνεχόμενα για 3-10 λεπτά ή και περισσότερο με τα στοματικά στοματικά του μόρια με τα οποία μυζά αίμα και ταυτόχρονα εκχέει αντιπηκτικές ουσίες.
 • Τα αποχωρήματά του είναι αιματώδη λόγω της μύζησης αίματος και φαίνονται μερικές φορές σαν στίγματα στα κλινοσκεπάσματα.
 • Οι κοριοί διαθέτουν αδένες οι οποίοι εκλύουν μία χαρακτηριστική οσμή. Στο εξωτερικό χρησιμοποιούν ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για την ανίχνευση κοριών.
 • Το νύγμα του είναι αρκετά επώδυνο και προκαλεί κυκλικό ερύθημα σαν φουσκάλα που περνάει όμως γρήγορα, συνήθως μέσα σε 24 ώρες.
 • Χαρακτηριστική είναι η εικόνα γαζώματος πάνω στο σώμα από νύγματα του κοριού.
 • Τσιμπάει τα ακάλυπτα σημεία του σώματος όταν το θύμα κοιμάται και δεν μπορεί να αντιδράσει.
 • Αντέχει πολύ καιρό χωρίς να τραφεί, από 6 μήνες έως και 1,5 έτος.
 • Οι κοριοί κατά τη διάρκεια αντίξοων κλιματικών συνθηκών ή έλλειψης τροφής βρίσκονται σε διάπαυση.
 • Μία κατάσταση, όπου ο μεταβολισμός τους υπολειτουργεί και τους βοηθάει να επιζήσουν μέχρι να “ξυπνήσουν” μέσω διάφορων ερεθισμάτων όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, η ύπαρξη θερμόαιμου οργανισμού στο χώρο και το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται με την αναπνοή και να τραφούν.
 • Όσο νωρίτερα ανιχνεύσετε τους κοριούς, τόσο λιγότερο τραυματική θα είναι η εμπειρία σας για να απαλλαγείτε από αυτούς.

Μεταδίδουν οι κοριοί ασθένειες;

Οι κοριοί δεν έχουν συγκεκριμένη ειδικότητα ως προς τη μετάδοση παθογόνων μικροβίων. Μπορούν όμως να μεταφέρουν μηχανικά διάφορους μικροοργανισμούς όταν στο περιβάλλον υπάρχουν μολυσμένα άτομα.

Διαπιστώθηκε στις ΗΠΑ ότι οι κοριοί μπορεί να μεταδώσουν την επικίνδυνη νόσο Chagas (αμερικανική τρυπανοσωμίαση). Στις Αφρικανικές χώρες όμως έχει καταγραφή μετάδοση του ιού της Ηπατίτιδας Β με τους κοριούς και για άλλα παθογόνα, όπως της λέπρας και της λεϊσμανίασης (καλά-αζάρ). Το τσίμπημά τους είναι επώδυνο και προκαλεί φαγούρα ενώ το σάλιο που εκκρίνουν κατά το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους ανθρώπους αλλεργική αντίδραση με έντονο πρήξιμο, ναυτία ή και εμετό. Συνήθως τα τσιμπήματα στον άνθρωπο είναι πολλά στη σειρά δημιουργώντας μια γραμμή σα «γαζί». Το τσίμπημα πολλές φορές περνάει απαρατήρητο, ενώ άλλες φορές λόγω αλλεργικής αντίδρασης στο σάλιο του κοριού, εμφανίζεται στο σημείο τσιμπήματος κοκκινίλα και πρήξιμο και προκαλείται φαγούρα. Αυτά τα τσιμπήματα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε δευτερογενείς λοιμώξεις του δέρματος όπως έκζεμα, ecthyma έκθυμα και λεμφαγγειίτιδα lymphanigitis . Ο κοριός μπορεί επίσης να επηρεάσει την ψυχική υγεία των ανθρώπων που ζουν σε μολυσμένο σπίτι. Έχουν αναφερθεί επιδράσεις όπως άγχος, αϋπνία και συστημικές αντιδράσεις.

Επίσης, οι έρευνες δείχνουν ότι τα έντομα αυτά μπορούν να επιδεινώσουν τις αλλεργίες και το άσθμα.

Έτσι, η παρουσία κοριών δε μπορεί να είναι αποδεκτή σε οποιονδήποτε χώρο και η καταπολέμησή τους πρέπει να γίνεται άμεσα.

◆ Οι κοριοί δεν κάνουν διακρίσεις σε «καθαρούς» και «βρώμικους» χώρους.

◆ Μπορούν να κρύβονται και στο πιο καθαρό σπίτι.

◆ Μια αυτόβουλη κίνηση για να εξοντώσουμε τους κοριούς, θα οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα.

◆ Το μόνο που θα πετύχουμε είναι να διασκορπίσουμε τους κοριούς σε όλο το σπίτι.

Επιλέξτε απεντόμωση από τους ειδικούς: Επικοινωνήστε μαζί μας.

Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea https://medlabgr.blogspot.com/2015/05/bedbugs.html#ixzz7cDn4JMk1