Είναι τα ρούχα ένας τρόπος για την διασπορά της ευλογιάς των πιθήκων;

Όπως ξέρουμε, η νόσος της ευλογιάς των πιθήκων μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με μια δερματική βλάβη ευλογιάς των πιθήκων από κάποιον πάσχοντα.


Όμως, όπως τονίζουν τα CDC – Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των Ηνωμένων Πολιτειών, οι POX ιοί, στους οποίους ανήκει και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, μπορούν να επιβιώσουν στα σεντόνια και το ρουχισμό και μάλιστα ιδιαίτερα καλά σε σκοτεινά, δροσερά και χαμηλής υγρασίας περιβάλλοντα. Μάλιστα, κάνουν αναφορά σε μια μελέτη όπου ζωντανοί ιοί βρέθηκαν και 15 ημέρες αφού ένας ασθενής είχε φύγει από το σπίτι του. Έτσι λοιπόν, τα CDC υποστηρίζουν ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να διασπαρεί στο ρουχισμό, όταν τα ρούχα έρθουν σε επαφή με τα σωματικά υγρά ή από βλάβες δερματικές ατόμου που πάσχει από την ευλογιά των πιθήκων.

Συνιστάται, λοιπόν, οι πάσχοντες από ευλογιά των πιθήκων να πλένουν τα ρούχα τους ξεχωριστά οι ίδιοι από μόνοι τους στην περίπτωση που αισθάνονται αρκετά καλά, ενώ άτομα τα οποία πλένουν τέτοιο ρουχισμό πασχόντων από ευλογιά των πιθήκων θα πρέπει να φορούν γάντια, ποδιά, σκούφο μιας χρήσης και μάσκα, ώστε να περιορίσουν την πιθανότητα μετάδοσης σε αυτούς της νόσου. Πάντως ο Μπλάτερ υποστηρίζει ότι παρόλο που η πιθανότητα μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων με αυτό τον τρόπο είναι υπαρκτή, σε σχέση με την επαφή δέρμα με δέρμα αυτή η πιθανότητα είναι εξαιρετικά μικρή.

Εάν κάποιος ασθενής με ευλογιά των πιθήκων δεν έχει δικό του πλυντήριο ίσως θα έπρεπε να έρθει σε επικοινωνία με τις αρχές Δημόσιας Υγείας.


Επίσης, θεωρείται αυτονόητη η χρήση ζεστού νερού και σαπουνιού, αλλά και απολυμαντικού, εφόσον κάποιος έρθει σε επαφή με άτομο που πάσχει από ευλογιά των πιθήκων.

Είναι προφανές, ότι το να διατηρούμε το ρουχισμό καθαρό είναι πολύ καλό για την υγεία μας και εξαιρετικά σημαντικό αν κάποιος από μας έχει βρεθεί κοντά σε ένα ασθενή με ευλογιά των πιθήκων.

Η Protect διαθέτει όλη την τεχνογνωσία για να προσφέρει τις εξειδικευμένες υπηρεσίες απολύμανσης χώρων, αντικειμένων και ρουχισμού εφόσον σας χρειασθεί.

Θα χαρούμε να σας συνδράμουμε.